klej na etykietach
, Kleje do etykiet i ich rodzaje

Klej jest spoiwem tworzącym wiązanie pomiędzy etykietą a powierzchnią, na którą etykieta jest nakładana.  Zapewnia on właściwy poziom „lepkości” niezbędnej do przytwierdzenia nalepki do konkretnego podłoża. Aby etykieta skutecznie przylegała do produktu, jego obudowy bądź opakowania, konieczne staje się zadbanie o właściwy dobór warstwy kleju.

Na rynku dostępne są bowiem różne rodzaje klejów zapewniające odmienną wytrzymałość – trwałe, usuwalne, odpowiednie do stosowania w niskich i wysokich temperaturach oraz kleje uniwersalne zaprojektowane z myślą o różnych warunkach środowiskowych. Każda odmiana spoiwa cechuje się rozmaitymi właściwościami i przeznaczeniem.

Trzy kategorie kleju

Najbardziej ogólna klasyfikacja dzieli kleje na trzy kategorie. Pierwszą z nich są kleje gumowe, które odznaczają się wysokim stopniem przyczepności. O sile ich mocowania świadczy fakt, że doskonale radzą sobie one również z wymagającymi powierzchniami. Niejednolita, chropowata struktura, podłoże malowane proszkowo, czy powierzchnia oleista nie stanowią dla nich większego problemu. Drugą kategorią klejów są kleje akrylowe. Cechą charakterystyczną tego typu spoiw jest z kolei wysoka wytrzymałość na temperatury, chemikalia, a także promieniowanie UV. Kleje akrylowe wykazują również zdolność do mocowania etykiet na zakrzywionych podłożach oraz powierzchniach stworzonych z materiałów takich jak tworzywa sztuczne, czy szkło. Trzecią grupą klejów są kleje silikonowe odporne na wysokie temperatury, o dobrej przyczepności oraz dające się z łatwością usunąć z danej powierzchni.

Co należy rozpatrzyć przy wyborze kleju?

Rodzaj wymaganego kleju warunkowany jest kilkoma czynnikami. Po pierwsze zastanówmy się, w jakich warunkach zostanie umieszczona nasza etykieta. Innymi słowy – jakie warunki musi wytrzymać klej? Czy otoczenie nalepki będzie odznaczać się wysokim poziomem wilgotności? A może etykieta będzie wystawiona na działanie promieni słonecznych bądź wysokiej temperatury? Czy etykieta będzie miała kontakt z zabrudzeniami, substancjami oleistymi, bądź kurzem? Temperatura, warunki atmosferyczne, brud, chemikalia, woda – wszystkie te czynniki istotnie wpływają na wybór kleju.

Trwałość mocowania

Kolejną kwestią, której należy się przyjrzeć jest trwałość mocowania. Czy zależy nam na tym, by etykieta była w danym miejscu przyklejona na stałe, czy może wręcz przeciwnie – chcemy, by mogła ona zostać z łatwością usunięta z danej płaszczyzny w dowolnym momencie? A może naszym celem jest zapewnienie możliwości wielokrotnego przyklejania i odklejania nalepki? Etykiety usuwalne, trwałe i te, które można naklejać kilkukrotnie, wymagają kleju o odmiennych właściwościach. Niewłaściwy dobór kleju sprawia, że etykieta nie wywiązuje się ze swojego zadania – nie trzyma się trwale danej powierzchni lub sprawia trudności podczas usuwania. To z kolei może skutkować uszkodzeniem powierzchni lub niechcianymi pozostałościami po kleju.

Typ powierzchni

Typ powierzchni, do której przyklejana będzie etykieta, to kolejny element wpływający na wybór spoiwa. Zastanów się, do jakiego rodzaju powierzchni będzie przyklejona etykieta – papieru, plastiku, gumy, poliestru, szkła, a może metalu? Tekstura podłoża również nie pozostaje bez wpływu na rodzaj kleju. Powierzchnia chropowata lub odznaczająca się wyższą wilgotnością, jest znacznie bardziej wymagająca, niż gładka, czy sucha.

Pozostałymi kwestiami, na jakie należy zwrócić uwagę, są wartość temperatury zaraz po przyklejeniu etykiety do podłoża, czas niezbędny do osiągnięcia maksymalnej przyczepności oraz stałość (lub jej brak) właściwości kleju.

Udostępnij ten artykuł